Vakıfbank Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) Detayları, Avantajları, Dezavantajları ve Vakıf BES İptal Etme

NOT: 27 Ağustos 2020 tarihi itibarıyla Ziraat Hayat Emeklilik, Vakıf Hayat Emeklilik ve Halk Hayat EmeklilikTürkiye Hayat Emeklilik adı altında birleştirilmiştir. Yani makaledeki bilgiler geçerliliğini korumakla birlikte işlemler Türkiye Hayat Emeklilik çatısı altında yürütülecektir.

Vakıf Bankası da diğer tüm bankalar ile sigorta şirketleri gibi BES hizmetini sunuyor. Kamu bankası olmasından dolayı ekonomik krizlerde ve diğer durumlarda daha güvenilir olmasından dolayı da fazlaca tercih ediliyor. Vakıfbank tarafından sunulan BES, bireysel emeklilik sisteminin tüm avantajlarına ek olarak memurlara fazladan avantajlar da sunuyor. Bunun temel sebebi de Vakıfbank’ın memur bankası olarak bilinmesi ve bu minvalde hareket etmesi.

Eğer Vakıfbank üzerinden BES yaptırmayı düşünüyorsanız avantajlarını ve dezavantajlarını; eğer halihazırda yaptırdığınız bir BES poliçesi varsa da iptal etme yöntemleri ile kesintileri anlamak isteyebilirsiniz.

Vakıf BES’in Avantajları

Bilindiği üzere Vakıfbank bir memur bankası. Eğer siz de memursanız ve bireysel emeklilik sistemine dahil olarak hayatınızı, geleceğinizi garanti altına almak istiyorsanız doğru bankayı seçiyorsunuz demektir. Vakıfbank kendisinden BES poliçesi alanlara, BES tarafından sunulan avantajlara ek olarak fon yönetimi ve kesintiler noktasında ciddi avantajlar sunuyor:

  1. Üç paket halinde sunulan BES poliçesi sayesinde bütçenize en uygun yöntemi seçebilirsiniz.
  2. Giriş aidatı bulunmadığı için başlangıçta ciddi bir miktarda para ödemeniz gerekmez.
  3. Devlet bankası olduğu için birikimleriniz devlet garantisi altındadır.
  4. BES için sunulan devlet katkısını almak noktasında sorun yaşamazsınız.
  5. Sistemden çıkarken yapılan kesintiler cüzi miktardadır.
  6. Fon yönetimi maliyeti adı altında yapılan kesintiler de cüzi miktardadır.

Eğer bütçeniz için uygunsa tarafımızdan da önerilen Vakıfbank BES ve Vakıf Katılım BES sistemlerine bu avantajları göz önünde bulundurarak girmeniz gerekmektedir.

Ayrıca Vakıf katılım tarafından sunulan faizsiz fonlar sayesinde dini görüşünüze uygun bir BES poliçesine de sahip olabilirsiniz.

Vakıf BES’in Dezavantajları

BES poliçelerinin bankadan değil de sistemin kendisinden, ülkenin ekonomisinden kaynaklanan dezavantajları bulunmaktadır. Normal koşullarda, gelişmiş ülkelerde insanların geleceğini garanti altına almak için kullandığı en iyi yöntem olan BES, ülkemizdeki ekonominin çalkantılı olmasından dolayı dezavantajlı duruma gelebilmektedir:

  1. TL’nin sürekli değer kaybetmesinden dolayı biriktirdiğiniz paranın reel değeri düşmektedir.
  2. Fonların kâr marjları da TL ile ödendiği için yine reel getiri düşebilmektedir.
  3. Ücret artışları yeterli olmadığı ve enflasyon karşısında eridiği için ödeme artırımı kişiler tarafından güçlükle yapılabilmektedir.
  4. Devlet katkısının ve diğer avantajlı ödemelerin alınması için en az 10 yıl sistemde kalınmalıdır ki Türkiye’de sistemde kalma süresi oldukça düşüktür.

Yine de bu dezavantajlara rağmen tasarruf etme ihtiyacınız ve amacınız varsa BES, oldukça kârlı bir sistem olabilmektedir.

Vakıf Bireysel Emeklilik Sorgulama

BES poliçesinin alınmasından ve sisteme dahil olunmasından sonra ödemeleriniz başlar. Ödemelerinizi ve birikim miktarınızı; fonlarınızın yönetimini Vakıfbank internet şubesi, Vakıfbank mobil şube, Vakıfbank telefon bankacılığı ve Vakıfbank fiziki şubeleri üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Vakıf Emeklilik BES sorgulama işlemleri için kanallar şöyledir:

  1. E-Devlet üzerindenBireysel Emeklilik Sistemi” araması yaparak sorgu sayfasına ulaşabilir; devlet katkısı dahil birikim miktarınızı sorgulayabilirsiniz.
  2. Vakıfbank mobil uygulaması üzerinden “Bireysel Emeklilik” butonuna tıklayarak işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
  3. Vakıfbank internet şubesi üzerinden “Bireysel Emeklilik Sistemi” menüsü altındaki butonlardan istediğiniz işlemleri gerçekleştirebilirsiniz.
  4. Şubelere giderek bireysel müşteri temsilciniz aracılığıyla BES iptali dahil tüm işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Vakıf BES İptal İşlemi

Bilindiği üzere ülkedeki tasarruf miktarını artırmak için “zorunlu BES” kavramı ortaya çıktı. Birçok ücretli çalışan zorunlu olarak, maaş aldığı bankada BES’e dahil edildi. Ekonominin durumu malum iken insanların maaşından zorunlu olarak para kesilmesi herkesi oldukça sinirlendirdi. Doğal olarak istekleri dışında sisteme dahil edildikleri için bunu iptal etmek istediler ve hala da istiyorlar. Otomatik BES iptali Vakıf bankası için oldukça kolay ancak yasal bazı sürelere tabi:

  • Eğer zorunlu yani otomatik BES‘e dahil edilmişseniz ilk iki ay içerisinde cayma hakkınızı kullanarak sistemden en ufak kesintiye tabi olmadan çıkabilirsiniz.
  • Eğer iki aylık cayma süresini kaçırmış iseniz sistemden yine aynı yöntemlerle çıkabilirsiniz ancak bu sefer zorunlu kesintiler ödediğiniz miktardan düşülür.

Baştan durumunuzu saptadıktan sonra Vakıf Emeklilik BES iptal işlemi için şu kanalları kullanabilirsiniz:

  1. VEML boşluk TC KİMLİK NUMARASI boşluk CAYMA boşluk DOĞUM TARİHİ yazıp 4933’e SMS gönderebilirsiniz. Örnek SMS “VEML 11111111111 CAYMA 01.01.1979”
  2. 0850 222 92 37 numaralı telefon üzerinden Vakıfbank BES iptal hattına ulaşabilirsiniz. Buradaki görevli kimliğinizi tespit ettikten sonra iptal talebinizi alacaktır.
  3. WhatsApp ile Vakıf BES iptal işlemini gerçekleştirmek için 0549 802 47 75 numaralı telefona WhatsApp mesajı olarak talebinizi iletebilirsiniz.
  4. Vakıfbank fiziki şubelerine giderek bireysel müşteri temsilcinize talebinizi iletebilirsiniz.
  5. İnternet bankacılığı veya mobil uygulama üzerinden “Bireysel Emeklilik Sistemi” menüsü altından iptal talebinizi iletebilirsiniz.

Tüm bu işlemler sonucunda talebiniz değerlendirmeye alınacaktır. Değerlendirme süresince devlet katkısı, kesintiler gibi durumlar hesaplanarak size on gün içerisinde dönüş sağlanacaktır.

Vakıf Emeklilik BES İptal Formu

Yukarıdaki kanallardan birisini kullanarak iptal talebini ilettiğinizde tarafınıza bir form gönderilir. Bu form kişisel bilgilerinizi ve iptal nedeninizi yazılı metine dökmenize olanak sunar. Form e-posta olarak gönderilebileceği gibi eğer böyle bir imkanınız yoksa şubelerden de verilebilir. Vakıf Emeklilik BES iptal formu tamamen formalite olmakla beraber eksiksiz olarak doldurulması önemlidir.

Vakıf Emeklilik BES İptal Kesintileri

Vakıfbank da diğer bankalar ve sigorta şirketleri gibi BES poliçelerinde kanunlara tabidir. Yapılacak kesintiler ile eklenecek paralar tamamen kanunlar yoluyla belirlenmektedir. Eğer zorunlu BES kapsamında sisteme dahil edilmişseniz ilk iki ay cayma hakkınızı kullanarak hiçbir kesintiye tabi olmadan paranızı geri alabilirsiniz.

Eğer iki ayı geçmiş iseniz Vakıf BES iptal işlemi sonrasında aldığınız devlet katkısı, fon yönetim giderleri ile bir miktar daha kesinti yapılarak kalan miktar yirmi gün içerisinde hesabınıza iade edilir.

Vakıf Emeklilik BES İletişim Kanalları

Vakıfbank ile BES konusunda iletişim kurmak için çok fazla seçeneğiniz bulunmaktadır. İptal için kullanacağınız yöntemlerden SMS hariç diğer hepsi, aklınızdaki sorulara cevap almanız için kullanılabilir. Vakıf BES müşteri hizmetleri için şu kanalları kullanabilirsiniz:

  • 444 07 24 üzerinden Vakıfbank müşteri hizmetlerine bağlanabilirsiniz.
  • 0850 222 92 37 numarası üzerinden doğrudan BES için iletişim kurabilirsiniz.
  • 0549 802 47 75 numarası üzerinden WhatsApp iletişimi kurabilirsiniz.
  • 444 9 237 üzerinden Vakıfbank BES poliçelerini yöneten Türkiye Hayat Emeklilik müşteri hizmetleri ile iletişime geçebilirsiniz.

Yorum yapın