Cayma hakkı ile iade işlemleri gerçekleştikten sonra, 10 gün içerisinde tüketicilere para iadesi yapılır. Tüketici hakları ile kişi aldığı ürünü 14 gün içerisinde iade edebilir. İade işlemleri yapıldıktan sonra para iadesi 10 gün içerisinde tüketiciye ödenir.
Tüketici Hakları Sonucu Nasıl Öğrenilir?
Tüketiciye yapılacak iade işlemleri, kurumlar arasında farklılık gösterebilir. Üründen cayan tüketici için şartlara uygun şekilde iade yapıldığında, kişinin tarafına bildirilmelidir. Bildirim e-posta, SMS gibi çeşitli kanallar yoluyla yapılabilir. İade işlemleri ve sonucu hakkında yaşanacak sorunlar için Tüketici Hakem Heyeti’ne başvurulur.
Tüketici Haklarına Yönelik Şikayetler Nereye Yapılır?
Tüketici yaşadığı sıkıntıları ve sorunları Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nca, il ve ilçe merkezlerine bildirebilir. Bildirilen bu kurumlar doğrultusunda koordineli çalışma şekli ile tüketici hakem heyetlerine sorun ulaştırılır. Aynı zamanda ALO 175 tüketici danışma hattına şikayet kaydı yapabilirler.
Tüketici Hakem Heyeti Nedir? Tüketici Hakem Heyeti Başvurusu
Tüketici hakem heyetleri, Tüketici Hakları Kanun’a göre tüketiciye yönelik gerçekleştirilen işlemleri, yaşanabilecek uyuşmazlıkları çözmek amacıyla kurulan heyetlerdir.
Tüketici Hakem Heyeti’ne Nasıl Başvuru Yapılır?
Tüketici hakem heyeti başvuru yolları için farklı yollar seçilebilir. Tüketici hakem heyetlerine yapabileceğiniz başvuru yolları şöyledir:
- Posta yoluyla,
- Elektronik ortamdan,
- E-Devlet kapısı üzerinden,
- Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) (https://tuketicisikayeti.ticaret.gov.tr) ile tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılabilir.
Başvurular şahsen ya da avukat aracılığı ile de yapılabilir.
Tüketici Hakem Heyetleri Tarafından Başvurular Nasıl İncelenir?
Tüketici hakem heyetleri başvuruları dosya üzerinde inceler. Gerekli görülen durumlarda taraflar ve bilirkişi dinlenebilir. Tüketici hakem heyetleri uyuşmazlık, çözüme ulaşmayan sonuçlar gibi konuların belgelerini taraflardan ya da ilgili kuruluşlardan isteyebilir. Verilen bilgi ve dosyalar ışığında mevcut bilgi ve belgelere göre tüketici hakları doğrultusunda karar verilir.
Tüketici Hakem Heyetleri Ne Kadar Sürede Karar Verir?
Tüketici hakem heyetleri kararları çoğunlukla 3 ay içerisinde belli olur. Yaşanan sorunlara göre zaman açısından farklılıkların göründüğü durumlar da yaşanabilir.
Tüketici Mahkemelerine Hangi Durumlarda Başvurulur?
Tüketici mahkemelerine ayıplı mal sayılan ürünler ile karşılaşan tüketiciler başvurabilir. Tüketiciler, uğradıkları maddi ve manevi zararlar nedeniyle dava açma hakkına sahiptir.
Tüketici Hakem Heyetleri Ve Tüketici Mahkemeleri Nerededir?
Tüketici hakları olarak kişilere sunulan haklar doğrultusunda yapılacak başvurular tüketici hakem heyetlerine ve tüketici mahkemelerine bildirilir. Bu kuruluşların yer aldığı noktalar şöyledir:
- Sanayi ve Ticaret Müdürlüğü
- Kaymakamlık binaları
- Adliye binaları
Tüketici Hakları Başvuru Dilekçesi Nasıl Olmalıdır?
Tüketiciler tarafından şikayet başvuruları yapılırken dilekçe yazılmalıdır. Başvurunun geçerli olması için dilekçe ile gerekli yerlere müracaat edilmelidir. Şikayet başvuruları için yazılacak dilekçede yer alması gerekenler şunlardır:
- Satın aldığınız mal ya da hizmetin ne olduğuna dair bilgiler ve özellikler yazılmalı,
- Malın teslim tarihi ya da hizmetin ne zaman, nerede verildiği belirtilmeli,
- Ne kadar para ödendiği yazılmalı,
- Mal ve hizmetle ilgili sorunun ne olduğu belirtilmeli,
- Satıcıya iletilen şikayetlerde, alınan geri bildirimin neler olduğu belirtilmeli,
- Ne yapılmasını istediğiniz dilekçede yer almalıdır.
Tüketici Sorunları Hakem Heyeti şikayet dilekçe örneklerine aşağıdaki bağlantılardan ulaşabilirsiniz.
- Genel Şikayet Dilekçesi İçin burayı tıklayın…
- Dosya Masrafı Şikayet Dilekçesi için burayı tıklayın…
- Hesap İşletim Dilekçesi için burayı tıklayın…
Tüketici Hakları Başvurmak Ücretli Mi ?
Hakem heyetlerine yapılacak başvuru işlemlerinde ücret alınmaz. Tüketici hakem heyetleri bilirkişi ücretleri ise Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından karşılanır.
Tüketici Şikayetler İlgili Kuruma Ne Zaman Yapılmalıdır?
Tüketiciler hakları doğrultusunda şikayette bulunabilirler. Tüketici hakları doğrultusunda firmalar yapılan şikayetleri göz önünde bulundurmalıdır. Bu sebeple kurumlara, mahkemelere başvurmadan önce firma ile görüşülmelidir. Firma ve tüketici arasında yapılan görüşmelerde sorunlar çözüme ulaşmadığı zaman tüketici, hakem heyetine ya da tüketici mahkemelerine başvuru yapılır.