Doğalgaz abonelik iptali yapmak için izlenebilecek yöntemler aşağıda sıralanmıştır:
- E-devlet üzerinden abonelik iptali yapılabilmektedir.
- Dağıtım şirketinin web sitesi üzerinden sözleşme feshi için başvuru yapılabilmektedir.
- Dağıtım şirketine giderek doğalgaz abonelik iptali için başvuruda bulunulabilmektedir.
Abonelik iptali yapanların hesaplarına 15 gün içerisinde güvence bedelleri yatırılmaktadır. Online olarak doğalgaz aboneliğini herhangi bir yere gitmeye gerek kalmadan iptal ettirebilmek mümkün olmaktadır. Ayrıca online olarak iptal başvurusu yapmak istemeyenler de sözleşme numaraları ve kimlik fotokopileri ile abone merkezlerine giderek sadece birkaç dakika içerisinde aboneliklerini iptal ettirebilmektedirler.
Doğalgaz Abonelik İptali Başvurusu Yapabilecek Olanlar Kimlerdir?
Doğalgaz abonelik feshi yapabilecek olanlar; sözleşmeyi yapan taraflardır. Sözleşmeyi imzalayan fatura sahibi ile noter onaylı vekilleri abonelik feshi için başvuru yapabilme hakkına sahiptirler.
Mekanik Sayacı Olanlar Doğalgaz Abonelik İptalini Nasıl Yapar?
Mekanik sayaçlarda doğalgaz abonelik iptali için abonenin bulunduğu bölgedeki dağıtım şirketinin abone merkezine başvuruda bulunması gerekmektedir. Ayrıca dağıtım şirketlerinin büyük bir çoğunluğu online abonelik iptali yapılabilmesini de mümkün kılmaktadır. Doğalgaz aboneliği bulunan kişi eğer kalan son borcunu da öder ise; abonelik iptali başvurusundan sonra gazının kesilmesi için dağıtım şirketinden bir ekip sayacın olduğu adrese gelmektedir. Sayacın mühürlenip gazının kesilmesi ve son endeks bilgilerinin kaydedilmesi işlemlerini yapmaktadır. Ayrıca abone güvence bedelinin iadesini de alabilmektedir.
Elektronik Sayaç Sahipleri Doğalgaz Abonelik İptalini Nasıl Yapmalıdırlar?
Kartlı sayaçlarda doğalgaz abonelik iptali için abonenin kartı ile beraber dağıtım şirketine başvuru yapması gerekmektedir. Hesabının kapatılması için başvuru yaptıktan sonra abonenin kartındaki sayacın son endeks bilgisine bakılmaktadır. Doğalgaz abonelik iptali başvurusu yapıldığında eğer sayaçta kalan gaz var ise, bu miktarın da iadesi yapılmaktadır. Sayacın sıfırlanabilmesi için dağıtım şirketi tarafından aboneye bir yetki kartı verilmektedir.
Doğalgaz Abonelik İptali İçin İstenen Belgeler Nelerdir?
Doğalgaz abonelik sözleşmesi feshi için gerekli evraklar aşağıda verilmiştir:
- Konutlar için kimlik belgesi ve fotokopisi talep edilmektedir. Abone kimlik belgesine alternatif olarak üzerinde T.C. kimlik numarası olan başka bir belge de sunabilmektedir.
- Konut harici olan yerler için doğalgaz abonelik iptali yapılırken yetki belgesi, imza sirküleri, kimlik fotokopisi, kaşe ve vergi levhası fotokopisi talep edilmektedir.
Aboneler isteğe bağlı olarak güvence bedelinin iade edileceği hesaplarının IBAN numaralarını da başvuru esnasında bildirebilmektedirler. Yabancı uyruklu bireylerin doğalgaz abonelik iptali başvurusu yapabilmeleri için pasaport beyanı ve fotokopisi yeterli olmaktadır.
Online Olarak Doğalgaz Abonelik Kapatma İşlemi Nasıl Yapılır?
İnternetten doğalgaz abonelik iptali için bağlı olunan dağıtım şirketinin sitesine giriş yapılmalıdır. Online işlemler menüsü üzerinden abonelik iptali başvurusu yapılabilmektedir. Abone kimlik bilgileri ile kimlik doğrulaması yaptıktan sonra online olarak iptal başvuru talebini ulaştırabilmektedir.
Doğalgaz Abonelik İptali Yapacakların Dikkat Etmeleri Gereken Noktalar Nelerdir?
Doğalgaz abonelik iptalinde bilinmesi gerekenler aşağıdaki gibidir:
- Doğalgaz faturalarını otomatik ödeme talimatı ile ödeyenler, abonelik iptali yaptıktan sonra otomatik ödeme talimatını kaldırmalıdırlar. Çünkü aboneliğin iptal edilmesi, otomatik ödeme talimatının da iptal edildiği anlamına gelmemektedir.
- Ön ödemeli sayaçlarda değişim yapmak isteyenlere değişim ücreti 268.7 TL+KDV olarak sunulmaktadır.
- Mekanik sayaç sahiplerinden abonelik başvurusunda güvence bedeli alınmaktadır. Bu bedel abonelik iptalinde iade edilmektedir.
- Güvence bedelinin ödemesi doğalgaz abonelik iptali yapıldıktan sonra aboneye veya yetkili temsilcisine yapılan bir ödemedir. PTT şubelerinden nakit olarak alınabileceği gibi verilen IBAN’a da güvence bedeli aktarılabilmektedir. Buna ek olarak doğalgaz dağıtım şirketinden de güvence bedeli alınabilmesine imkan tanınmaktadır.